GT VODILJE 800x400/RAL (linije)

GT 800x400 VODILJE

Taktilne staze VODILJE za unutrašnje prostore, reljefna obrada konveksnih linija prema preporukama iz standarda ISO 23599:2019 (E).

Izrađene od vulkanizirane gume TG-AC-702/s, tvrdoće 70±5 Sh-a, otporne na habanje, kidanje, prekidne čvrstoće 11.0 (Mpa).

Isporuka u pravougaonim tablama 800x400x5mm. Reljefne ivice na stazama oborene pod uglom od 45° (5.1.3.2.2 ISO 23599:2012(E)). Staze ne ometaju kretanje invalidskih kolica, pešaka, dečijih kolica...

Taktilne staze se montiraju na propisanu širinu 40cm (PRAVILNIK O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU PRILAGOĐAVANJA OBJEKATA ZA PRISTUP I KRETANJE LICA SMANJENE POKRETLJIVOSTI I LICA SA INVALIDITETOM "Sl.Glasnik RS" Br. 22/15), u 5 paralenih konveksnih linija, (5.1.3.1 ISO 23599:2019(E)) linije se se montiranjem pružaju po pravcima u kontinuitetu bez prekida, što (pruža) izuzetnu sigurnost tj. olakšava pouzdano praćenje pravca trase taktilnih staza vodilja.

Tehničko bezbednosne karakteristike:

Certifikat o antikliznosti: Ispitivanja vršena na akreditovanom institutu za ispitivanje građevinskih materijala TZUS Prag, po DIN 51130, PCEN/TS 16165 metoda "B" na obuću, sa dobijenim rezultatima u visokoj vrednosti R 11.

Certifikat za gorenje u klasifikaciji Bfl-S1, prema (ČSN EN 13501-1+A1:2010). Ispitivanja vršena na akreditovanom institutu za ispitivanje gorenja PAVUS a.s. - Czech Republic.http://taktilnestaze.rs/sr/sertifikati

BOJA

  • CRNA-RAL 9005
  • SIVA-RAL 7000
  • BELA-RAL 9002
  • ŽUTA-RAL 1018

U navedenim bojama može da dođe do minimalne gradacije tona boje definisane u RAL-u. To zavisi od pigmenta, raznih aditiva koji se pridodaju u šaržu smeše tj. njihovog odnosa prema procesu vulkanizacije. Za naručenu količinu se radi gumena smeša (šarža) i tu nema problema, ali ako se naknadno naruči određena količina, može doći do minimalne gradacije tona.

UGRADNJA - MONTAŽA

Ugradnja gumenih taktilnih ploča, pre svega zavisi od podloge. Do sada imamo u praksi potvrđene dve metode lepljenja, koje su se pokazale postojanim postupkom. U oba slučaju to su tvrde ravne površine (beton, behaton (porozne površine) ili glatke površine poput keramike, mermera, brušene glatke terace, brušeni kamen, vinaz pločice i liveni podovi.

Prva faza montaže započinje čišćenjem površina sa kojih treba ukloniti sve mehaničke nečistoće (pesak, prašina, šut ... itd.) Površine se peru vodom i blagim rastvorom deterdženta, suše se i odmašćuju Izo-propil alkoholom.

- Metoda sa lepkom Elapren 780, proizvođača "ELAN" iz Prijepolja,

Lepak se nanosi na celokupnu površinu tj. donji deo staze (gumene table) koja se prethodno obrusi šmirgl papirom, lepak se nanosi i na celokupnu površinu podloge. Polje za lepljenje na podlozi se oivičava krep trakom. Potrošnja lepka 0,20 lit /m¹.

Ovaj lepak se koristi kod poroznih tvrdih podloga: beton, behaton podloge, ne brušeni mermeri i sl.

- Metoda sa 3M VHB RP25, dvostrano lepljivom trakom koje se postavljaju po svim ivicama gumene table, što iznosi cca 3,20m¹ po dužnom metru ugrađene staze.

Ovu metodu ne preporučujemo za betonske ili asfaltne površine. Koristi se isključivo kod tvrdih, glatkih površina.

Obračunska jedinica: Cena se formira po metru dužnom (m¹) staze VODILJE ili polja POZOR u širini 40 cm. Staze se montiraju isključivo na pešačke površine.